ßßß
tortilla (ja wybrałam ze szpinakiem) - 4 sztukipierś kurczaka - 1 szt. + przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilisuszone pomidory w oliwie - 6 pomidorków (dodaję do smażenia kurczaka, jeśli ich nie lubicie możecie ich nie dodawać)czerwona kapusta (1/4 małej główki)sałata - 4 liściepomidor - 1 duży, najlepiej malinowycebulaogniste pomidorki ETERNOSOS Tzatzikijogurt grecki (lub bałkański) - 1 opakowanieogórek długiczosnek - 3 ząbkisól, pieprzPrzyrządzanie:Najpierw przyprawcie mięso i zróbcie sos, który wstawicie do lodówki.Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy (możecie użyć swoje ulubione przyprawy, ja używam takie jak podałam wyżej). Doprawić do smaku, w zależności czy lubicie ostre czy słodkie. Dodać odrobinę oliwy z oliwek i odstawić na co najmniej 0,5 godziny, żeby przyprawy przegryzły się z mięsem. Usmażyć. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie przyprawione mięso, po wstępnym podsmażeniu kurczaka dodajcie parę plastrów cebuli i suszone pomidory, które nie muszą być całkowicie odsączone z oliwy. Dosmażcie i zestawcie z ognia. Możecie też użyć grillowanego mięsa.Przygotować TZATZIKI:zetrzeć na drobnej tarce obranego ogórka, odcisnąć cały sok . Ja używam do tego gazy. Sok koniecznie trzeba odcisnąć, żeby sos był gęsty. Dzięki temu przyrządzicie najlepszy sos na świecie!Do miski przełóżcie jogurt (koniecznie grecki lub bałkański - musi być gęsty, za nic nie róbcie z normalnym jogurtem), wycisnąć czosnek, dodać odciśnięty ogórek. Posolić i popieprzyć, do smaku tak jak lubicie. Ja dodaję więcej pieprzu, żeby był wyrazisty w smaku. Do momentu wykorzystania trzymajcie w lodówce.TortillaPlacki tortilli podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja wkładam na 0 , 5 minuty do mikrofali.Ułożyć tortillę, położyć umytą i wysuszoną sałatę (1 liść). Posypać poszatkowaną kapustą (jak macie więcej czasu to możecie poszatkować kapustę wcześniej, posolić, popieprzyć, wycisnąć odrobinę cytryny, ścisnąć kapustę ręką, żeby trochę zmiękła).