Wykonanie
Szybkie, pyszne i lekkie. Idealne na obiad jak nie macie ochoty stać długo przy kuchni. A do tego możecie zaprosić całą rodzinę do przyrządzania. Każdemu wręczcie jakieś warzywo do pokrojenia, przy świetnej zabawie robota będzie się "palić w ręku"!Czas przyrządzania: 0,5 godziny (+ czas na wcześniejsze przyprawienie i odstawienie
mięsa)Ilość porcji: 4 sztukiSkładniki:
tortilla (ja wybrałam ze
szpinakiem) - 4 sztuki
pierś kurczaka - 1 szt. +
przyprawy:
sól,
pieprz,
słodka papryka,
chilisuszone pomidory w
oliwie - 6
pomidorków (dodaję do smażenia
kurczaka, jeśli ich nie lubicie możecie ich nie dodawać)
czerwona kapusta (1/4 małej główki)
sałata - 4 liście
pomidor - 1 duży, najlepiej malinowy
cebulaogniste
pomidorki ETERNO
SOS Tzatzikijogurt grecki (lub bałkański) - 1 opakowanie
ogórek długi
czosnek - 3 ząbki
sól,
pieprzPrzyrządzanie:Najpierw
przyprawcie mięso i zróbcie sos, który wstawicie do lodówki.
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać
przyprawy (możecie użyć swoje ulubione
przyprawy, ja używam takie jak podałam wyżej). Doprawić do smaku, w zależności czy lubicie ostre czy słodkie. Dodać odrobinę
oliwy z oliwek i odstawić na co najmniej 0,5 godziny, żeby
przyprawy przegryzły się z
mięsem. Usmażyć. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie przyprawione
mięso, po wstępnym podsmażeniu
kurczaka dodajcie parę plastrów
cebuli i
suszone pomidory, które nie muszą być całkowicie odsączone z
oliwy. Dosmażcie i zestawcie z ognia. Możecie też użyć grillowanego
mięsa.Przygotować TZATZIKI:zetrzeć na drobnej tarce obranego
ogórka, odcisnąć cały sok . Ja używam do tego gazy. Sok koniecznie trzeba odcisnąć, żeby sos był gęsty. Dzięki temu przyrządzicie najlepszy sos na świecie!Do miski przełóżcie
jogurt (koniecznie grecki lub bałkański - musi być gęsty, za nic nie
róbcie z normalnym
jogurtem), wycisnąć
czosnek, dodać odciśnięty
ogórek. Posolić i popieprzyć, do smaku tak jak lubicie. Ja dodaję więcej
pieprzu, żeby był wyrazisty w smaku. Do momentu wykorzystania trzymajcie w lodówce.TortillaPlacki tortilli podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja wkładam na 0 , 5 minuty do mikrofali.Ułożyć tortillę, położyć umytą i wysuszoną
sałatę (1 liść). Posypać poszatkowaną
kapustą (jak macie więcej czasu to możecie poszatkować
kapustę wcześniej, posolić, popieprzyć, wycisnąć odrobinę
cytryny, ścisnąć
kapustę ręką, żeby trochę zmiękła).
Ułożyć
pomidory.
Dodać usmażone
mięso.
Polać
sosem tzatziki.
Położyć odsączone Ogniste
pomidorki ETERNO .
Zrolować.
Zajadać!Dzieciaki uwielbiają taką tortillę, a ile możecie przemycić w niej warzyw? Wyobraźcie sobie, że kładziecie je oddzielnie na talerzu! Czy udałoby Wam się zmusić dzieci do zjedzenia ich samych?Możecie użyć również inne przekąski ETERNO . Jako dodatek, podkręcający smak, idealnie nadaje się np. Grillowy rarytas .Smacznego!