Wykonanie
Tradycyjne danie typu "fast food"
rodem z kuchni tureckiej jednak w trochę odmiennym wydaniu. Składniki tej potrawy zbliżone są do tradycyjnego kebaba w picie . Jedyne co go wyróżnia od klasycznego kebaba to właśnie tortilla w której otulamy nasze ulubione warzywa i soczyste kawałki
kurczaka.
2
piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyros
przyprawa arabska kebab shoarma
czosnek w proszku
słodka papryka w proszku
pieprzwarzywa:
kapusta pekińskaok. 3
pomidoryok. 2
ogórki (mogą być kiszone)
cebulaponadto:ok. 8 tortilli (gotowych lub z tego przepisu)
olej do smażenia
sos czosnkowysos
chilli lub meksykański
Kurczaka kroimy podłużne paski, doprawiamy
przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe
mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc).
Kapustę siekamy,
cebulę,
pomidory i
ogórki w kostkę (lub według uznania). Odrobinę solimy warzywa.
Na rozgrzany
olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki
kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez ok. 6 minut.Środek każdej tortilli smarujemy sosami, wykładamy warzywa,
kurczaka i składamy w rożek (można spiąć wykałaczkami).