Wykonanie
Zanim zarzucę Was garścią świątecznych przepisów, mam propozycję ekspresowego obiadu. Zapewne może się przydać, kiedy zgłodniejecie
między pieczeniem pierników, a przygotowaniem zakwasu na barszcz. Mój piernik niedługo będzie się piekł, a zakwas mam w planach :). Przepis na
kurczaka w
sosie słodko-kwaśnym znalazłam na blogu
Mela gotuje i testuje .
Składniki:- ok. 500 g
piersi z kurczaka,- 1 puszka
pomidorów w zalewie,- 4 plastry
ananasa,- 1
cebula,- marynata do
mięsa: domowa
przyprawa paprykowa, 1 łyżeczka
papryki słodkiej, 1 ząbek
czosnku (przeciśnięty lub drobniutko pokrojony),
sól ziołowa,
pieprz,
olej ryżowy,- dodatkowo: ugotowany
ryż.
Pierś z kurczaka myjemy, pozbywamy się błonek, kroimy w kostkę. Umieszczamy w naczyniu z pokrywką, dodajemy wszystkie składniki marynaty, mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny (można dłużej, nawet na całą noc).Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wcześniej zamarynowanego
kurczaka, podsmażamy do momentu zbielenia. Dodajemy
cebulę,
ananasy (pokrojone w kosteczkę), a na końcu
pomidory w puszce (jeśli wolicie zmiksowane, można najpierw to zrobić za pomocą blendera, a następnie dodajemy sos do
mięsa). Dusimy pod przykryciem przez ok.15 minut, a następnie gotujemy bez przykrycia, by sos zgęstniał. Doprawiamy do smaku. Podajemy z
ryżem. Smacznego!