Wykonanie
            
Pieróg, czyli 
mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście.

Składniki na ciasto:-1,5 dkg 
drożdży-płaska łyżeczka 
cukru-ok. 2,5 szklanki 
mąki-szklanka ciepłej 
wody-2 łyżki 
oleju-szczypta 
soli-
jajko do smarowaniaSkładniki do wypełnienia:-
pierś z kurczaka-
papryka-
suszone pomidory-
cebula-plastry 
żółtego sera-
przyprawa barbecue-
słodka papryka-
sól, 
pieprz-
olej
Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy.

Przyprawiamy 
przyprawą barbecue, 
solą, 
pieprzem i 
papryką.Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
 Drożdże
Drożdże rozcieramy z 
cukrem.Dodajemy połowę 
wody i 1/2 szklanki 
mąki.Odstawiamy do wyrośnięcia.Do rozczynu dodajemy 
sól, pozostałą 
wodę i 
mąkę.Na końcu dodajemy 
olej, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie 
paprykę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości 
oleju na małym ogniu.Zdejmujemy i odsączamy.
 Cebulę
Cebulę kroimy w cienkie plastry a 
suszone pomidory w kostkę.
Cebulę posypujemy odrobiną 
soli i 
pieprzu.

Ciasto wyrosło.

Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części.

Rozwałkowujemy, aby powstały 2 prostokąty.

Na jednym z nich robimy poprzeczna nacięcia.

Drugi przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym 
jajkiem.

Układamy 
mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta.

Na 
mięsie układamy plastry 
cebuli, 
suszone pomidory i 
paprykę.

Przykrywamy plastrami 
żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta.

Sklejamy brzegi ciasta.

Smarujemy roztrzepanym 
jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C i pieczemy ok. 30 minut.

Wyjmujemy, kroimy na porcje i gotowe.

Smacznego!