ßßß Cookit - przepis na 129. Smażone pierożki faszerowane.

129. Smażone pierożki faszerowane.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio oglądając masterchef'a przypadł mi do gustu przepis Daniela Hucika na pierożki drożdżowe. Troszkę pozmieniałem przepis pod siebie a i tak były pyszne. Najlepiej podać z sosem czosnkowym którego ja nie miałem. Pierogi idealnie nadają się na urozmaicenie stołu podczas imprez. Oto link do oryginalnego przepisu.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
¼ szklanki stopionego masła
1 jajko
50 g drożdży
1 szczypta cukru
½ łyżki soli
olej do smażenia
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Farsz
1 pierś z kurczaka
1 cebula
100 g sera twardego, np. ementalera
papryka czerwona
sól i pieprz, papryka słodka
Ser żółty zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze (ja tak zrobiłem ser w plastrach i był dobry). Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, natrzeć przyprawami i podsmażyć krótko z każdej strony. Cebulę pokroić w kostkę i również bardzo krótko podsmażać. Składniki wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wycinać koła i faszerować. Smażyć na głębokim tłuszczu. Smacznego!
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/10/129-smazone-pierozki-faszerowane.html