Wykonanie
Ostatnio oglądając masterchef'a przypadł mi do gustu przepis Daniela Hucika na pierożki
drożdżowe. Troszkę pozmieniałem przepis pod siebie a i tak były pyszne. Najlepiej podać z
sosem czosnkowym którego ja nie miałem. Pierogi idealnie nadają się na urozmaicenie stołu podczas imprez. Oto link do oryginalnego przepisu.
Składniki na ciasto:500 g
mąki¼ szklanki stopionego
masła1
jajko50 g
drożdży1 szczypta
cukru½ łyżki
soliolej do smażenia
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, zalać 100 ml ciepłej
wody, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Farsz1
pierś z kurczaka1
cebula100 g
sera twardego, np. ementalera
papryka czerwonasól i
pieprz,
papryka słodkaSer żółty zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze (ja tak zrobiłem
ser w plastrach i był dobry).
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, natrzeć
przyprawami i podsmażyć krótko z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i również bardzo krótko podsmażać. Składniki wymieszać.Ciasto rozwałkować, wycinać koła i faszerować. Smażyć na głębokim tłuszczu. Smacznego!