ßßß Cookit - przepis na Domowe Paluszki Rybne (z Mielonej Ryby)

Domowe Paluszki Rybne (z Mielonej Ryby)

nazwa

Wykonanie

Paluszki Rybne - któż ich nie pamięta z dzieciństwa... Złociutkie, równiutkie i chrupiące. Tak idealne, że wielu z nas nie zastanawia się co tak na prawdę wchodzi w ich skład. A zawartość rzadko kiedy jest już tak atrakcyjna jak ich wygląd. Jednak nie rezygnując z tego pomysłu na obiad można paluszki rybne przygotować samemu. Na pewno będą zdrowsze i możliwe, że smaczniejsze.
450 g filetów z białej ryby
2 ugotowane ziemniaki (ok. 200 g)
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżka kaszki manny
duże jajko
pieprz
vegeta
koperek
pietruszka
bazylia
(ewentualnie gotowa przyprawa do ryb)
Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione ziemniaki, bułkę tartą, kaszkę, jajko, dodajemy ok. pół łyżeczki vegety, po szczypcie przypraw (opcjonalnie przyprawę do ryb) i dokładnie wyrabiamy.
Z masy rybnej formujemy paluszki o szerokości ok. 14 x 4 cm (paluszki zmniejszą się podczas smażenia).
Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Gotowe paluszki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/03/domowe-paluszki-rybne.html