Wykonanie
Paluszki
Rybne - któż ich nie pamięta z dzieciństwa... Złociutkie, równiutkie i chrupiące. Tak idealne, że wielu z nas nie zastanawia się co tak na prawdę wchodzi w ich skład. A zawartość rzadko kiedy jest już tak atrakcyjna jak ich wygląd. Jednak nie rezygnując z tego pomysłu na obiad można paluszki
rybne przygotować samemu. Na pewno będą zdrowsze i możliwe, że smaczniejsze.
450 g
filetów z białej ryby2 ugotowane
ziemniaki (ok. 200 g)2-3 łyżki
bułki tartej1 łyżka
kaszki mannyduże
jajkopieprzvegetakoperekpietruszkabazylia(ewentualnie gotowa
przyprawa do ryb)
Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione
ziemniaki,
bułkę tartą,
kaszkę,
jajko, dodajemy ok. pół łyżeczki
vegety, po szczypcie przypraw (opcjonalnie
przyprawę do ryb) i dokładnie wyrabiamy.Z masy
rybnej formujemy paluszki o szerokości ok. 14 x 4 cm (paluszki zmniejszą się podczas smażenia).Każdą porcje obtaczamy w
mące, następnie moczymy w
jajku z
mlekiem i obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Gotowe paluszki
rybne podajemy
ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.