Wykonanie
Paluszki
Rybne - któż ich nie pamięta z dzieciństwa... Złociutkie, równiutkie i chrupiące. Tak idealne, że wielu z nas nie zastanawia się co tak na prawdę wchodzi w ich skład. A zawartość rzadko kiedy jest już tak atrakcyjna jak ich wygląd. Jednak nie rezygnując z tego pomysłu na obiad możemy przygotować paluszki
rybne samodzielnie - na pewno będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze.
ok. 400 g
filetów z białej rybykoperekpietruszkapieprzsól(ewentualnie gotowa
przyprawa do ryb)
mąka do obtaczania
jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami
mlekaolej do smażenia
Filety z ryby kroimy na paski o wielkości ok. 4 x 12 cm (pamiętajmy, że
ryba podczas smażenia "
kurczy się"). Następnie każdy kawałek
ryby nacieramy niewielka ilością każdej z przypraw - jeżeli używamy tylko gotowej
mieszanki przypraw do ryb to warto dodać jej więcej).
Każdą porcje
ryby obtaczamy w
mące, następnie moczymy w
jajku z
mlekiem i obtaczamy w
bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Gotowe paluszki
rybne podajemy z
ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami.