ßßß Cookit - przepis na Śledź smażony w cieście

Śledź smażony w cieście

nazwa

Wykonanie

Co drugi tydzień w piątek na pobliski ryneczek przyjeżdża samochód ze świeżymi rybami. Kolejka się ustawia, gdy Pan jeszcze rozkłada stoły.Nie ma się jednak co dziwić, bo tak pięknych i świeżych ryb nie uświadczysz w żadnym rybex-ie czy markecie.Ceny też przystępne, więc nic tylko kupować.Dzisiaj dostałam cudowne, duże śledzie.Przypomniałam sobie smak z nadmorskich smażalni.
Składniki :
_______________________
1 kg świeżych śledzi
olej do smażenia
mąka do panierowania
2 jajka
3/4 szklanki mleka
6 łyżek mąki
sól i pieprz o smaku
1 łyżeczka przyprawy do ryb kamis
Przygotowanie:
_______________________
Śledzie oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Do miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać,dodać wodę, mąkę i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę. Ryby zanurzyć w cieście i przełożyć na gorącą patelnię z olejem. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 12-15 min , przewracając z jednej strony na drugą.Przełożyć na talerz, podawać skropione sokiem z cytryny z pieczywem i ulubioną surówką.
Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/02/sledz-smazony-w-ciescie.html