Wykonanie
Tradycyjna Smażona
Ryba w Chrupiącej Panierce to klasyka wśród obiadowych menu niemal każdego domu. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, a przy tym bardzo smaczne oraz pełne wartości odżywczych (szczególnie jeśli podamy je z bukietem sałatek).
ok. 4-5
filetów z białej rybysólpieprzkoperek suszony(ewentualnie można użyć gotowej
przyprawy do ryb)ok. pół szklanki
mąkiok. pół szklanki
bułki tartej2
jajkaodrobina
mlekaolejFilety p rzyprawiamy niewielką ilością
soli,
pieprzu oraz
koperku. Następnie obtaczamy je w
mącę, po czym maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami
mleka.Na końcu obtaczamy w
bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ
ryba utraci soczystość - po ok. 3-5 minut z każdej ze stron).Gotowe porcje smażonej
ryby podajemy z
ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi
sałatkami.