ßßß Cookit - przepis na Kotlety Rybne (Medaliony Rybne)

Kotlety Rybne (Medaliony Rybne)

nazwa

Wykonanie

Kotlety rybne w kształcie zgrabnych medalionów to smakowita alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby. Złociutkie i chrupiące kotleciki to idealny pomysł na szybki, zdrowy, codzienny obiad. Kotlety rybne są bardzo proste w przygotowaniu, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą swoich wielbicieli wśród domowników.
ok. 500 g filetów z białej ryby
2-3 łyżki bułki tartej
duże jajko
koperek
pietruszka
pieprz
sól
(lub ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do ryb)
2-3 łyżki bułki tartej
dodatkowo:
ok. pół szklanki mąki
ok. pół szklanki bułki tartej
2 jajka + odrobina mleka
olej do smażenia
Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy jajko, po szczypcie przypraw, bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy.
Z masy rybnej formujemy niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc kształt "medalionu" (kotleciki zmniejszą się podczas smażenia).
Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/07/kotlety-rybne-medaliony-rybne.html