Delikatne, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne - takie właśnie wychodzą bitki z poniższego przepisu. Bitki Wieprzowe z Szynki to świetna alternatywa dla tradycyjnych bitek ze schabu i ciekawy pomysł na klasyczny, codzienny obiad lub nawet świątecz ne danie .500 g surowej szynki wieprzowegozioła prowansalskiesól, pieprzok. 1/3 szklanki mąkiolej do smażenia3 ząbki czosnkukilka liści laurowychkilka kuleczek ziela angielskiegokulka kuleczek całego pieprzu kolorowegoBitki Wieprzowe (Bitki z Szynki Wieprzowe j - Sposób przygotowania:Mięso wieprzowe z szynki porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej całą noc.Każdy z kotlecików obtaczamy w mące, a następnie smażymy w niewielkiej ilości oleju (po ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Gdy już każdą porcje szynki podsmażymy wszystkie bitki umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły i zalewamy ok. 600 ml wody. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. W razie konieczności możemy dolać większą ilość wody.Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (także kluskami śląskimi => tu przepis) oraz ulubionymi sałatkami.