Wykonanie
Klasycznie i bardzo domowo :) Plastry
karkówki duszone w sosie z dodatkiem
czosnku,
papryki i
tymianku. Można wiele wymyślać, a i tak to zawsze będzie jeden z najlepszych obiadów ;)Jako dodatki polecam gotowane
ziemniaki lub dowolną
kaszę, no i np.
kiszone ogórki.Polecam również wspaniałe
bitki w sosie
Składniki:0,5 kg
karkówki wieprzowej1,5 szklanki
wody1
cebula2 ząbki
czosnku2
liście laurowe5 kulek
ziela angielskiego2 łyżki
oleju1,5 łyżki
mąki1 łyżeczka
słodkiej paprykikilka gałązek świeżego
tymiankusól do smakuduża szczypta czarnego mielonego
pieprzuPrzygotowanie:Umyte i osuszone
mięso kroję w plastry grubości 1 cm, lekko rozbijam je dłonią. Na płaski talerzyk wysypuję łyżkę
mąki, panieruję w niej każdy plaster
mięsa, lekko je
solę, po czym partiami smażę z obu stron na patelni z rozgrzanym
olejem, aż
mięso będzie dość mocno rumiane. W rondlu zagotowuję
wodę z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim, przekładam do niej podsmażone
mięso i duszę na wolnym ogniu ok. pół godziny. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu
mięsa smażę pokrojoną w kostkę
cebulę, podsmażam ją lekko, po czym dodaję łyżeczkę
mąki, jeszcze chwilę smażę i także przekładam ją do
mięsa. Doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję posiekany
czosnek i
paprykę. Duszę
mięso pół godziny, dodaję
tymianek i duszę razem do miękkości (łącznie ok. 45 minut).