Wykonanie
Jak obiecałam, ciąg dalszy przepisów z
suszonymi pomidorami. Tym razem wersja na dłuższe przechowywanie. Spokojnie możecie sobie takie
pomidorki schować do spiżarni i zimą cieszyć się aromatem oraz smakiem lata zamkniętym w słoiku. A do tego, przepis na
sok pomidorowy, który możecie przygotować z miąższu pozostałym po suszeniu
pomidorów . Domowy
sok pomidorowy doskonale zastąpi kupny koncentrat w trakcie przygotowania zup lub
sosów.(inspiracja)
Suszone pomidory w
oleju(przepis na 1 słoik; do dłuższego przechowywania)Składniki:
suszone pomidory (ilość zapewniająca wypełnienie słoika do 2/3 wysokości)2 ząbki
czosnkułyżeczka
octu balsamicznegołyżeczka suszonego
tymianku lub gałązka świeżegoziarenka
kolorowego pieprzuolej słonecznikowy/rzepakowyopcjonalnie łyżeczka
ziół prowansalskichPrzygotowanie:Czysty, pusty słoik, bez pokrywki wyparzamy w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180st.
Suszone pomidory mieszamy z posiekanym
czosnkiem,
octem balsamicznym,
tymiankiem i ewentualnie
ziołami prowansalskimi. Do wyparzonego słoika wrzucamy kilka ziarenek
pieprzu, a następnie przekładamy
pomidory wraz z dodatkami.
Pomidory powinny sięgać 2/3 wysokości słoika, bowiem bardzo mocno chłoną
oliwę.W osobnym garnku podgrzewamy
olej aż do momentu, gdy na jego powierzchni pojawią się pierwsze pęcherzyki. Ciepłym
olejem zalewamy
pomidory. Słoik zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na kilka godzin. Słoik z
pomidorami przechowujemy w chłodnym miejscu nawet do kilku miesięcy.
Sok pomidorowy(przepis na 1 słoiczek)Składniki:miąższ z 2 kg podłużnych
pomidorów pozostały po suszeniu (zobacz jak suszyć
pomidory)1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
chilli1
listek laurowy2 ziarenka
ziela angielskiego2 ziarenka
pieprzusól,
cukierPrzygotowanie:W garnku umieszczamy miąższ z wydrążonych
pomidorów. Dorzucamy do niego przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
przyprawy:
chilli,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz. Gotujemy przez 45 minut na wolnym ogniu. Następnie całość przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.Sok przelewamy ponownie do garnka, doprawiamy
solą i
cukrem. Podgrzewamy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. Gotowy sok możemy przelać do słoika, spasteryzować i przechowywać w chłodnym miejscu lub zużyć do przygotowania sosów/zup.