ßßß Cookit - przepis na Suszone pomidory na zimę i przepis na sok pomidorowy

Suszone pomidory na zimę i przepis na sok pomidorowy

nazwa

Wykonanie

Jak obiecałam, ciąg dalszy przepisów z suszonymi pomidorami. Tym razem wersja na dłuższe przechowywanie. Spokojnie możecie sobie takie pomidorki schować do spiżarni i zimą cieszyć się aromatem oraz smakiem lata zamkniętym w słoiku. A do tego, przepis na sok pomidorowy, który możecie przygotować z miąższu pozostałym po suszeniu pomidorów . Domowy sok pomidorowy doskonale zastąpi kupny koncentrat w trakcie przygotowania zup lub sosów.
(inspiracja)
Suszone pomidory w oleju
(przepis na 1 słoik; do dłuższego przechowywania)
Składniki:
suszone pomidory (ilość zapewniająca wypełnienie słoika do 2/3 wysokości)
2 ząbki czosnku
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka suszonego tymianku lub gałązka świeżego
ziarenka kolorowego pieprzu
olej słonecznikowy/rzepakowy
opcjonalnie łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Czysty, pusty słoik, bez pokrywki wyparzamy w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180st. Suszone pomidory mieszamy z posiekanym czosnkiem, octem balsamicznym, tymiankiem i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Do wyparzonego słoika wrzucamy kilka ziarenek pieprzu, a następnie przekładamy pomidory wraz z dodatkami. Pomidory powinny sięgać 2/3 wysokości słoika, bowiem bardzo mocno chłoną oliwę.
W osobnym garnku podgrzewamy olej aż do momentu, gdy na jego powierzchni pojawią się pierwsze pęcherzyki. Ciepłym olejem zalewamy pomidory. Słoik zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na kilka godzin. Słoik z pomidorami przechowujemy w chłodnym miejscu nawet do kilku miesięcy.
Sok pomidorowy
(przepis na 1 słoiczek)
Składniki:
miąższ z 2 kg podłużnych pomidorów pozostały po suszeniu (zobacz jak suszyć pomidory)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka chilli
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka pieprzu
sól, cukier
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy miąższ z wydrążonych pomidorów. Dorzucamy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: chilli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Gotujemy przez 45 minut na wolnym ogniu. Następnie całość przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.
Sok przelewamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem. Podgrzewamy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. Gotowy sok możemy przelać do słoika, spasteryzować i przechowywać w chłodnym miejscu lub zużyć do przygotowania sosów/zup.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/09/suszone-pomidory-na-zime-i-przepis-na.html