Wykonanie
Dzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według
Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do
ziemniaków, klusek śląskich jak i
kasz :) My zjedliśmy z
kaszą gryczaną na sypko i
buraczkami w zalewie chrzanowej .
Składniki:60 dag
surowej szynki2
cebule1
liść laurowy4 ziarenka
ziela angielskiegopieprz,
sólsłodka mielona
paprykachilli1 płaska łyżeczka
cukruodrobina
olejuzioła prowansalskie1 łyżka
mąki pszennejSposób przygotowania:1.
Mięso umyć, pokroić w kostkę. Do
mięsa dodać 1 łyżeczkę
soli, 1 płaską łyżeczkę
pieprzu, odrobinę
chilli i mielonej
słodkiej papryki. Całość wymieszać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.2.
Cebule obrać i posiekać w grubszą kostkę.3. Na patelni dobrze rozgrzać
olej, wrzucić
mięso i obsmażyć mocno z każdej strony. Dodać pokrojoną
cebulę,
ziele angielskie i
liść laurowy, dusić do momentu, aż
cebula się zarumieni. Dodać 2 szklanki ciepłej
wody i trochę
soli, gotować ok. 60 minut.4. Gdy
mięso będzie miękkie doprawić do smaku
ziołami i ewentualnie dodać jeszcze
pieprzu lub
soli. Na koniec dodać
cukru i chwilkę podgotować.5.
Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej
wody, wlać do
mięsa i gotować do momentu, aż zgęstnieje.6. Podawać wedle uznania z ulubionymi dodatkami.Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa
Margarytki