ßßß Cookit - przepis na Gulasz z szynki wieprzowej

Gulasz z szynki wieprzowej

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My zjedliśmy z kaszą gryczaną na sypko i buraczkami w zalewie chrzanowej .
Składniki:
60 dag surowej szynki
2 cebule
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, sól
słodka mielona papryka
chilli
1 płaska łyżeczka cukru
odrobina oleju
zioła prowansalskie
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Do mięsa dodać 1 łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, odrobinę chilli i mielonej słodkiej papryki. Całość wymieszać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
2. Cebule obrać i posiekać w grubszą kostkę.
3. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć mocno z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy, dusić do momentu, aż cebula się zarumieni. Dodać 2 szklanki ciepłej wody i trochę soli, gotować ok. 60 minut.
4. Gdy mięso będzie miękkie doprawić do smaku ziołami i ewentualnie dodać jeszcze pieprzu lub soli. Na koniec dodać cukru i chwilkę podgotować.
5. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować do momentu, aż zgęstnieje.
6. Podawać wedle uznania z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/10/gulasz-z-szynki-wieprzowej.html