Wykonanie
M. robi taką
paprykę od lat, i zazwyczaj jeden czy dwa słoiczki przy każdej wizycie wędrowały do nas, aż postanowiłam, że zrobię sama zapas na jakiś czas. To bardzo łatwa
sałatka, wystarczy właściwie tylko pokroić warzywa. Nie trzeba szykować żadnej zalewy, a jej smak pochodzi tylko i wyłącznie z
papryki i odrobiny
cebuli. Spróbujcie, a pewnie stwierdzicie tak jak i ja, że najprostsze często jest najlepsze.
Składniki:1 kg różnych rodzajów
papryki (najlepiej kolorowe)kilka
papryczek chili5-6
cebul2 łyżki
cukru2 łyżki
soliolejPrzygotowanie:Z dokładnie umytych
papryk wycinam gniazda nasienne.
Papryki kroję w paski lub niewielkie kawałki,
papryczki chili w całości- razem z nasionami - siekam w ok. 1 cm. kawałki,
cebule kroję na półplasterki i wszystko razem wrzucam do miski, doprawiam
cukrem i
solą, dokładnie mieszam. W wyparzonych słoikach (poj. 0,9 l) układam warzywa do samej góry, lekko je dociskając. Do każdego słoika wlewam 3-4 łyżki
oleju, zakręcam, pasteryzuję ok. godziny. Zawartość słoików zmniejszy się mniej więcej do 3/4. Pozostawiam słoiki do całkowitego wystygnięcia ( nie odwracam pokrywkami do dołu).Przepis podejrzany u M.