Wykonanie
Kochani sezon na
paprykę w pełni więc dzisiaj chciałam się z
Wami podzielić rewelacyjnym przepisem na
sałatkę pieczarkowo-
paprykową. Ja z kolei dostałam go od mojej sąsiadki :)
Sałatka sprawdzi się doskonale zarówno do obiadu jak i na ciepło jako pół produkt np do
mięsa :) Jeśli nie macie zbyt dużych patelni i garnków - nie porywajcie się na robienie od razu z całości ;) Warto zrobić wówczas z połowy składników :) Bardzo ale to bardzo Wam polecam :)Składniki:4kg
papryki (najlepiej pomidorowej)2kg
pieczarek10 średnich
cebul600ml
keczupu500g
cukru1 szkl
octu1 szkl
oleju1 łyżka
soli1 mała
papryczka chili lub odrobina suszonej do smakuSkładniki na 1/2 porcji:2kg
papryki (najlepiej pomidorowej)1kg
pieczarek5 średnich
cebul300ml
keczupu250g
cukru1/2 szkl
octu1/2 szkl
oleju1/2 łyżki
soli1/2 małej
papryczki chili lub odrobina suszonej do smaku
Paprykę pokroić w piórka.
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub pół-piórka. Zeszklić ją na
oleju.
Pieczarki pokroić w plastry o grubości ok 3mm (może być na szatkownicy). Obgotować je w lekko osolonym wrzątku (można go
potem użyć jako bazę pod zupę
pieczarkową). Odcedzić i wystudzić.
Pieczarki wrzucić do
cebuli, dodać
keczup,
ocet,
sól i
cukier oraz drobniuteńko pokrojoną
chili. Chwilę poddusić. Dodać
paprykę i poddusić jeszcze chwilkę.Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcić. Pasteryzować 10-15 minut. Smacznego :)