Wykonanie
Dziś podaję przepis na pastę z
chili, jest idealna dla miłośników ostrych potraw. Ja wykorzystuję ją do zaostrzania zup i
sosów.
Składniki:20 dag słodkiej
czerwonej papryki10 dag
koncentratu pomidorowego1
cebula2-3 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru50 dag
papryki chiliWykonanie:Ze
słodkiej papryki usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w cząstki. Wkładamy do wysokiego naczynia dodajemy pokrojoną
cebulę, koncentrat,
sól,
cukier oraz
olej i miksujemy. W gumowych rękawiczkach odkrawamy zielone końce
papryczek chili i usuwamy nasiona. Miąższ wkładamy do naczynia z resztą składników. Miksujemy. Masę przekładamy do małych słoiczków, zamykamy i pasteryzujemy 15 minut od zagotowania
wody. Słoiki wyjmujemy, dokręcamy. Kładziemy do góry dnem aż do ostygnięcia.Smacznego!