Wykonanie
Wariacja na temat
schabu w sosie do obiadu. Przepis znalazłam u
Margarytki, zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam
jałowiec.
Składniki:5 grubszych plastrów
schabu bez kości1
cebulasłodka mielona
paprykaostra mielona
paprykaszczypta
chillisól,
pieprz,
cukierliść laurowyziele angielskiekulki jałowca2 gałązki świeżego
rozmarynu1 łyżka
mąki ziemniaczanejolejSposób przygotowania:1.
Mięso umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać
olej i mocno zrumienić plastry
mięsa. Obsypać
papryką słodką i ostrą oraz
chilli. Przełożyć do rondelka.2. Posiekaną
cebulę dorzucić na patelnię, zrumienić, lekko posolić. Zalać szklanką
wody, chwilkę podgrzać i całość przelać do rondelka z
mięsem.3. Dodać gałązki
rozmarynu,
liść laurowy,
ziele angielskie i
jałowiec. Dodać tyle
wody, by
mięso było nią przykryte. Dusić aż
mięso będzie miękkie (ok 50 minut).4.
Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej
wody, wlać do
mięsa i wymieszać. Doprawić
solą i
cukrem do smaku.5. Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne szaleństwa
Margarytki