ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie rozmarynowym

Schab w sosie rozmarynowym

nazwa

Wykonanie

Wariacja na temat schabu w sosie do obiadu. Przepis znalazłam u Margarytki, zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam jałowiec.
Składniki:
5 grubszych plastrów schabu bez kości
1 cebula
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
szczypta chilli
sól, pieprz, cukier
liść laurowy
ziele angielskie
kulki jałowca
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić plastry mięsa. Obsypać papryką słodką i ostrą oraz chilli. Przełożyć do rondelka.
2. Posiekaną cebulę dorzucić na patelnię, zrumienić, lekko posolić. Zalać szklanką wody, chwilkę podgrzać i całość przelać do rondelka z mięsem.
3. Dodać gałązki rozmarynu, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dodać tyle wody, by mięso było nią przykryte. Dusić aż mięso będzie miękkie (ok 50 minut).
4. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i wymieszać. Doprawić solą i cukrem do smaku.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/11/schab-w-sosie-rozmarynowym.html