ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony z cebulką, w jabłkowym soku.

Schab pieczony z cebulką, w jabłkowym soku.

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię dania, które wymagają niewielkiego wkładu pracy, smakują wspaniale i nadają się do odgrzania, nie tracąc na jakości. Takim daniem jest proponowany dziś pieczony schab. Idealnie miękkie kawałki mięsa w perfekcyjnej kompozycji smakowej. Szybko i pysznie.
Składniki:
4 kotlety schabowe o grubości ok 1,5 cm
2 cebule
2 ząbki czosnku
szklanka soku jabłkowego
4 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
olej
sól, cukier, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę umyć i pokroić w półplastry. Schab umyć i osuszyć.
Olej rozgrzać na patelni. Każdy kotlet obsmażyć z obu stron, na złoto-brązowy kolor. Odłożyć na talerz. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć cebulę, posolić (cebula w rezultacie powinna być odrobinę za słona, ponieważ nie solimy schabu) i dodać szczyptę cukru. Wymieszać i smażyć, aż się skarmelizuje. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty czosnek oraz pieprz.
W garnku do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu z pokrywką, położyć na spód połowę cebuli, następnie kotlety i znów cebulę. Włożyć ziele i listek laurowy, całość zalać sokiem z jabłek. Przykryć pokrywką i piec w temp. 200 C ok 40 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/06/schab-pieczony-z-cebulka-w-jabkowym.html