Delikatne, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne - takie właśnie wychodzą bitki z poniższego przepisu. Bitki Wieprzowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego - świetny pomysł na codzienny obiad lub nawet świątecz ne danie .500 g schabu wieprzowegozioła prowansalskiesól, pieprzok. 1/3 szklanki mąkiolej do smażenia3 ząbki czosnkukilka liści laurowychkilka kuleczek ziela angielskiegokulka kuleczek całego pieprzu kolorowegoSchab porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę a najlepiej całą noc.Każdy z kotlecików obtaczamy w mące, a następnie smażymy w niewielkiej ilości oleju (po ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Gdy już każdą porcje schabu podsmażymy wszystkie bitki umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły i zalewamy ok. 600 ml wody. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. W razie konieczności możemy dolać większej ilości wody.Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.