ßßß Cookit - przepis na Pieprzowy schab

Pieprzowy schab

nazwa

Wykonanie

Żadna wędlina ze sklepu nie smakuje tak dobrze, jak ta przygotowana w domu. Schab jest chudym mięsem, a odpowiednio przygotowany nie jest suchy. Dziś proponuję schab marynowany w kolorowym pieprzu. Wyrazisty aromat, który podkreśla naturalny smak dobrej wieprzowiny.
1 kg schabu
2 szczypty soli
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
3 łyżki kolorowego pieprzu w całości.
- Schab myjemy i osuszamy. Ziarna pieprzu miażdżymy delikatnie w moździerzu i mieszamy je z solą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy schab.
- Na spodzie naczynia, w którym schab będzie się marynował układamy ziele angielski i liście laurowe, a na nich kładziemy schab. Zostawiamy go na całą noc w lodówce.
- Następnego dnia pieczemy w temp 170 C (bez termoobiegu) przez około 1 i 1/2 godziny.
- Możemy podawać na ciepło, ale idealny jest po schłodzeniu.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/04/pieprzowy-schab.html