Żadna wędlina ze sklepu nie smakuje tak dobrze, jak ta przygotowana w domu. Schab jest chudym mięsem, a odpowiednio przygotowany nie jest suchy. Dziś proponuję schab marynowany w kolorowym pieprzu. Wyrazisty aromat, który podkreśla naturalny smak dobrej wieprzowiny.1 kg schabu2 szczypty solikilka liści laurowychkilka ziaren ziela angielskiego3 łyżki kolorowego pieprzu w całości.- Schab myjemy i osuszamy. Ziarna pieprzu miażdżymy delikatnie w moździerzu i mieszamy je z solą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy schab.- Na spodzie naczynia, w którym schab będzie się marynował układamy ziele angielski i liście laurowe, a na nich kładziemy schab. Zostawiamy go na całą noc w lodówce.- Następnego dnia pieczemy w temp 170 C (bez termoobiegu) przez około 1 i 1/2 godziny.- Możemy podawać na ciepło, ale idealny jest po schłodzeniu.Smacznego:)