ßßß
składniki4kg schabu bez kości niezbyt grubego najlepiej z młodego tucznika10 dag saletry/opcjonalnie 8 dag saletry+2 dag sody20 dag soli15 dag cukrukilka ziaren ziela angielskiegokilka liści laurowych10 ziarenek pieprzu kolorowegookoło 3 litry wody
WykonanieSchab dzielimy na mniejsze kawałki dokładnie myjemy,odciskamy z wody,osuszamy papierowym ręcznikiem.Przygotowujemy solankę z przypraw, do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy gotujemy przez chwilę,studzimy. Schab za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy schab na 48 godzin. Garnek ze schabem przechowujemy w lodówce lub chłodnej ciemnej piwnicy.Po wyjęciu schabu schab osuszamy przez kilka godzin .WędzeniePo osuszeniu schab wędzimy ciepłym dymem. Włączamy wędzarnie ,wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu wędzimy około 30-60 minut, następnie podnosimy temperaturę na około 50-60 stopni wędzimy około 120 minut. Podnosimy do 70 stopni wędzimy około 60 minut, pod sam koniec przechodzimy na 90 stopni 30 minut.
ParzenieDo garnka wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego ,liście laurowe, wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60 minut parzenia. Wyjmujemy schab po procesie parzenia wkładamy do zimnej wody. Zostawiamy do wystudzenia.