Wykonanie
U nas sezon na wędzonki trwa cały rok. Najlepsza
wędlina przygotowana własnoręcznie, bez konserwantów. Warto zadać sobie odrobinę trudu by cieszyć się samodzielnie doprawioną o własnego smaku o znanych składnikach.Przepis został stworzony z myślą o osobach które nie mają czasu na długie peklowanie. Pyszny domowy
schab wyszedł bardzo soczysty o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Pewnie wiele osób pomyśli nie mam wędzarni, a tym samym szanse na domowe
wędliny słabe. Otóż nie. Aktualnie w domu mam kilka wędzarni, pierwsza jest w piwnicy została zbudowana wiele lat temu.Nie wdając się w szczegóły podczas wędzenia bardzo się
dymi. Została wyłączona z użytkowania. Wiele lat temu brat zrobił wodzarkę przenośną z
beczki, jest dobra jedyny minus to cały czas musimy pilnować. W ubiegłym roku znalazłam wędzarnię elektryczną
marki Borniak podchodziłam do niej sceptycznie. Po roku użytkowania jestem bardzo zadowolona, nie zamieniłabym na inną. O zaletach i wadach napiszę w osobnym
poście.
składniki4kg
schabu bez kości niezbyt grubego najlepiej z młodego tucznika10 dag saletry/opcjonalnie 8 dag saletry+2 dag
sody20 dag
soli15 dag
cukrukilka ziaren
ziela angielskiegokilka
liści laurowych10 ziarenek
pieprzu kolorowegookoło 3 litry
wodyWykonanie
Schab dzielimy na mniejsze kawałki dokładnie myjemy,odciskamy z
wody,osuszamy papierowym ręcznikiem.Przygotowujemy solankę z przypraw, do garnka wlewamy
wodę dodajemy
przyprawy gotujemy przez chwilę,studzimy.
Schab za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy
schab na 48 godzin. Garnek ze
schabem przechowujemy w lodówce lub chłodnej ciemnej piwnicy.Po wyjęciu
schabu schab osuszamy przez kilka godzin .WędzeniePo osuszeniu
schab wędzimy ciepłym
dymem. Włączamy wędzarnie ,wieszamy
szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez
dymu wędzimy około 30-60 minut, następnie podnosimy temperaturę na około 50-60 stopni wędzimy około 120 minut. Podnosimy do 70 stopni wędzimy około 60 minut, pod sam koniec przechodzimy na 90 stopni 30 minut.
ParzenieDo garnka wlewamy
wodę dodajemy kilka ziaren
pieprzu kolorowego ,
liście laurowe,
wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy
schab do gorącej
wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni.
Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60 minut parzenia. Wyjmujemy
schab po procesie parzenia wkładamy do zimnej
wody. Zostawiamy do wystudzenia.