Wykonanie
Święta coraz bliżej,najwyższa
pora zabrać się za przygotowanie domowych wyrobów
wędlin.U mnie produkcja w toku
szynki i
schaby już są,teraz
pora na domową wielkanocną
kiełbasę,
baleron,
kaszankę i kilka innych pysznych domowych
wędlin. Jakie to pyszności podzielę się z
Wami w ciągu najbliższych dni.Ach i po mojej diecie, takie pyszności zrobiliśmy,nie sposób się, im oprzeć.
Szynka wyszła soczysta różowa w środku, delikatna w smaku o aromatycznym zapachu.
Szynkę i inne pyszności możemy przygotować domowym sposobem.
składniki5kgszynki wieprzowej bez skóryPeklowanie5 łyżek
soli3 łyżki peklosoli1 łyżeczka
cukru5
liście laurowe8 szt
ziele angielskiekilka ziaren jałowcaKilka ziaren
pieprzu kolorowego5 litrów
wodyParzenie3
liście laurowekilka ziaren
pieprzu kolorowegoWykonanie
Szynkę dokładnie myjemy, odciskamy z
wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do moździerza wkładamy
sól, peklosól,
pieprz,
cukier,
ziele angielskie,
jałowiec,
liście laurowe,
czosnek rozcieramy w moździerzu.
Mieszankę przypraw dzielimy na dwie części. Pierwszą nacieramy
szynkę z każdej strony, władamy do garnka kamiennego ostawiamy w chłodne miejsce na jedną dobę. Do garnka wlewamy
wodę dodajemy połowę przygotowanej
mieszanki przypraw, doprowadzamy do wrzenia. Solankę gotujemy około 10 minut, studzimy. Tak przygotowaną solanką zalewamy
szynkę ,szczelnie przykrywamy naczynie i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 5-7 dni. Dzień przed wędzeniem, nastrzykujemy
szynkę solanką, w której się marynowała. Po wyjęciu
szynki z solanki, moczymy około 2 godziny w wodzie, oczyszczamy.
Szynkę wkładamy w siatkę do
mięsa lub obwiązujemy
szynkę sznurkiem i odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu
szynkę wędzimy ciepłym
dymem. Włączamy wędzarnie ,wieszamy
szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez
dymu wędzimy około 30-60 minut, następnie podnosimy temperaturę na około 45-50 stopni wędzimy około 120minut. Podnosimy do 70 stopni wędzimy około 100minut, pod sam koniec przechodzimy na 90 stopni 30-60 minut. Czas wędzenia może ulec zmianie w zależności od wielkości
szynki, najlepiej kontrować za pomocą termometru do uzyskania w środku
mięsa 65-70 stopni
. Do garnka wlewamy
wodę dodajemy kilka ziaren
pieprzu kolorowego ,
liście laurowe,
wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy
szynkę do gorącej
wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 65-70 stopni.
Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60 minut parzenia. Wyjmujemy
szynkę po procesie parzenia wkładamy do zimnej
wody. Zostawiamy do wystudzenia.