Marynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie.Składniki na dwa słoiczki:około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki)500 ml wody65 ml octuspirytusowego 10%70 g cukru3/4 łyżki soliłyża olejułyżeczka pieprzu kolorowegokilka ziaren ziela angielskiego2 listki lauroweRzodkiewkom obciąć liście i ogonki, dokładnie wyszorować. Za pomocą wykałaczki nakłuć na wylot 2-3 razy, najlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut.źródło przepisu- Czary Gary