Wykonanie
Upały zelżały, można w końcu bez zagrożenia dla życia korzystać z piekarnika;)Lista zakupów na 12 sztuk:4 średnie
gruszkiskładniki suche:250 g
mąki1/2 opakowania
proszku do pieczeniaszczypta
soli150 g
cukru1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka
cynamonuskładniki mokre:2
jajka75 ml
oliwy150 g
jogurtu naturalnego gęstegosok z 1/2
cytrynyskórka otarta z 1/2
cytrynypolewa:150 g
gorzkiej czekolady o zawartości 65%
kakaoskórka otarta z 1/2
cytryny do posypania babeczekSkładniki suche wymieszać w dużej salaterce. Składniki mokre wymieszać w innej. Obie masy połączyć i bardzo dobrze zmiksować.
Gruszki obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Do formy na muffinki włożyć 12 papierowych osłonek i nakładać po ok. 2 łyżki ciasta do każdej.Piec ok. 30-35 min. w 175 st. (grzanie góra- dół).W tym czasie przygotować polewę. W małym rondelku zagotować
wodę, przykryć metalową miseczką, wrzucić do niej połamaną
czekoladę. Mieszać, aż cała się rozpuści i uzyska konsystencję kremu.Wystudzone lekko muffinki ozdobić
polewą czekoladową i oprószyć
skórką z cytryny.
Smacznego :)