Wykonanie
Z kawałkami
banana, pachnące
czekoladą i
cynamonem .... Wspaniałe muffinki na weekend, p ó źne śniadanie z filiżanką ulubionej
kawy, albo jako deser po eleganckim obiedzie ....Pieczenie zaczynam od odważenia
mąki, kt ór ą następnie przesypuję do głębokiej miski, robię pośrodku niewielki dołek i wbijam dwa całe
jajka. Dodaję
jogurt,
cukier trzcinowy,
oliwę i s ól. Teraz wystarczy wszystko zmiksowa ć trzepaczkami. Dodaję
banany pokrojone na drobne kawałki i kosteczki
czekolady. Już nie miksuję, tylko delikatnie mieszam łyżką.
Czekolada rozpuści się podczas pieczenia, a dzięki
bananom ciasto pozostanie lekkie, pyszne i puszyste w środku. Z tej porcji wychodzi zwykle osiem muffinek o średnicy 10 cm. Foremki napełniam
ciastem i po 25-30 minutach wyjmuję pyszne, chrupiące z wierzchu, wilgotne w środku, pachnące
cynamonem i
czekoladą.
Banany,
cynamon i
gorzka czekolada to naturalne antydepresanty.
Czekolada poprawia nastr ój,
cynamon rozgrzewa, a
banan ma dzia łanie energetyzujące. Idealna kompozycja na dzisiejszą pogodę ....Składniki na 8 muffinek:100 g
gorzkiej czekolady(
kakao min. 70%)1/2 kg
mąki pszennej200g
cukru (trzcinowego)3 łyżki
oliwy z oliwek2
jajka3 duże
banany350 ml
jogurtu naturalnego1-2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soliPrzygotowanie:
Mąkę odważ, przesyp do głębokiej miski, zr ób do łek, wbij
jajka. Dodaj,
jogurt, pozostały
cukier,
oliwę i s ól. Zmiksuj ciasto trzepaczkami.
Banany obierz ze skórki, pokrój na drobne
kawa łki,
czekoladę połam na kosteczki. Dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.Dobrze natłuszczone (
oliwą lub
masłem) foremki do muffinek, napełnij
ciastem. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 ° C.