ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowe z migdałami

Muffiny czekoladowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

Muffiny z chrupi ą c ą, migda ł ow ą posypk ą, mocno pachn ą ce czekolad ą . Moja w ł asna wersja muffinek czekoladowo-migda ł owych, na jogurcie, lekkich i zdrowych, bez proszku do pieczenia. Czekolada plus banany to idealne zestawienie, zawieraj ą ce naturalne antydepresanty. Banany i gorzka czekolada poprawi ą Ci nastrój i dodadz ą energii. Do tego zwie ń czenie dzie ł a - pyszne, chrupi ą ce migda ł y ....
Mo ż esz u ż y ć ka ż dej czekolady, ale najlepsza b ę dzie gorzka czekolada o zawarto ś ci kakao min. 70%. B ę dziesz równie ż potrzebowa ć specjalnych foremek do wypieku muffinek. Ja zwykle u ż ywam porcelanowych foremek, w których mog ę poda ć je bezpo ś rednio z pieca na stó ł . Dobrym i wygodnym rozwi ą zaniem s ą te ż foremki papierowe, ale te wymagaj ą specjalnej blaszki z otworami, co utrzyma pionowo delikatny papier. Jako ś nie przekona ł am si ę do silikonowych foremek, nigdy ich nie u ż ywam, wol ę te tradycyjne. Przekonasz si ę, jak pyszne s ą muffiny jogurtowe z bananami i czekolad ą . B ę d ą super przebojem na ka ż dej imprezie czy spotkaniu z przyjació ł mi. Spodziewam si ę dzi ś go ś ci, podam muffiny, jak zwykle, z fili ż ank ą dobrej kawy ....
Sk ł adniki na 8 muffinek:
100 g gorzkiej czekolady (kakao min. 70%) + 1/2 kg m ą ki pszennej + 200g cukru (trzcinowego), 3 ł y ż ki oliwy z oliwek, 2 jajka, 3 du ż e banany (pokrojone w kawałki) , 350 ml jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli; Dodatkowo b ę dziesz potrzebowa ć 2-3 ł y ż ki p ł atków migda ł owych na posypk ę .
Przygotowanie:
Ciasto : Po zmiksowaniu trzepaczkami wszystkich sk ł adników, prze ł ó ż ciasto do foremek i wstaw do gor ą cego piekarnika. Po 25-30 minutach muffiny powinny by ć "prawie" gotowe. Takie podpieczone babeczki posyp teraz obficie p ł atkami migda ł ów. Wstaw kolejny raz do pieca i piecz kilka minut, a ż do pi ę knego zrumienienia si ę migda ł ów. Nie odchod ź w tym czasie od pieca - migda ł y potrafi ą si ę szybko przypali ć i wtedy s ą gorzkie.
Moja rada: P ł atki najwygodniej kupi ć gotowe w sklepie, mo ż esz te ż posieka ć ca ł e migda ł y, je ś li akurat takie masz w domu.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/04/muffiny-czekoladowe-z-migdaami.html