ßßß Cookit - przepis na Jogurtowy murzynek

Jogurtowy murzynek

nazwa

Wykonanie

Ciasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
150g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Wykonanie:
- żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać
- do masy dodawać stopniowo przesiane składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon
- ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać
- ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, piec 45-60 minut (w zależności od piekarnika i użytej formy) w 180 stopniach
Jeśli chodzi o czas pieczenia, trzeba go dostosować do rodzaju posiadanego piekarnika oraz do formy, w której przyrządzimy ciasto. Zdarzało mi się piec je około 40 minut, a w większej formie piekło się ponad godzinę. Proponuję po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku, czy potrzebuje jeszcze czasu na pobyt w piekarniku.
Murzynek dzięki dodatkowi cynamonu oraz swojej wilgotnej, dość ciężkiej strukturze, w smaku przypomina nieco piernik.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/05/jogurtowy-murzynek.html