Wykonanie
buraczane ciasto
czekoladowe z kandyzowaną
gruszkąbeetroot chocolate
cake with dried pear
Weekendowe gotowanie z Angie to już tradycja. Tym razem zdecydowałyśmy się na upieczenie ciasta z
buraków. Angelika dopiero zaczyna przygodę z warzywnymi ciastami. Ja, chociaż piekłam ich już wiele, po raz pierwszy sięgnęłam po przepis na ciasto z dodatkiem
buraków. Wykonane zostało z pomocą Speedcook .Wrażenia? Ciasto jest lekko wilgotne, ciężkie i mocno
czekoladowe ciasto, w którym smak
buraków niespodziewanie zanikł, zapisuje się w mojej pamięci całkiem nieźle. Nie pobija ciasta z dyni lub
cukinii, jednak jest struktura i smak sprawiają, że z czystym sumieniem mówię - warto go spróbować! A najlepiej zjeść je z kimś i na samym końcu powiedzieć, z czego było ono zrobione... :)/1 porcja/
- 50g
mąki żytniej- 1
jajko- 1/3 szklanki puree z
buraka- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 2 łyżki naturalnego
kakao- 10g
gorzkiej czekolady- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
cynamonu- szczypta
soliMieszamy razem
jajko,
jogurt i ostudzone buraczane puree.
Mąkę przesiewamy z
kakao i
proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do mokrych składników i miksujemy - obroty 10C, czas 3 min. Na końcu dodajemy posiekaną na drobne kawałki
czekoladę i mieszamy łyżką z
ciastem. Przekładamy masę do lekko zwilżonego ceramicznego naczynia i pieczemy 40 minut w 180*C. Studzimy, a następnie wyjmujemy z formy. U mnie przeleżało całą noc w lodówce.*Puree:
buraki obieramy ze skórki. Do naczynia miksującego wlewamy 0,75l
wody, przykrywamy i nastawiamy Speedcook parowy, gotujemy - temp. Gotowanie na Parze, obroty O, czas 20 minut. Ugotowane
buraki umieszczamy w naczyniu miksującym - obroty 7, czas 30s.** Speedcook można ooczywiście zastąpić mikserem, a puree przyrządzić w parowarze lub gotując
buraki w rondelku, rozdrabniając w blenderzeInspiracja
and your apples sticking into my throatSorry your Sunday smiles are rusty nailsand your crucifixion commercials failedbut I'm just a pitiful anonymous