ßßß Cookit - przepis na RED VELVET BROWNIE

RED VELVET BROWNIE

nazwa

Wykonanie

Co do ciasta - jest pysznie słodkie, mocno kakaowe i w kolorze miłości. Idealne na wyjątkową okazję. Jaką? Rocznicę ślubu! Moich rodziców. Więc pieczone z miłości dla ... Dla miłości. Długoletniej. A dodatkowo w wirtualnej kuchni z moją Domi, która wszystko wymyśliła i podesłała mi ten genialny przepis. W końcu mogłyśmy też wykorzystać barwniki, które zamówiłyśmy już dawno, a jakoś nie było okazji, abym z nich skorzystała. Nie było okazji, nie było ... Pamięci. Bo z tym drugim to u mnie jest jednak najgorzej.
(W rzeczywistości ciasto jest dużo bardziej czerwone niż na zdjęciach. I przede wszystkim można je jeść!)
(inspiracja: thepartyoftwo.wordpress.com)
ciasto:
110g masła
180g cukru
2 jajka
3 łyżki kakaa
1/4 łyżeczki czerwonego barwnika
160g mąki
1/4 łyżeczki soli
polewa:
20g masła
4 łyżki serka śmietankowego
3 łyżki mascarpone
3 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Cukier utrzeć z masłem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wbić jedno jajko i wymieszać. Wbić drugie jajko i ponownie wymieszać. Wsypać kakao, czerwony barwnik, sól, mąkę i wymieszać, aż do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremki (u mnie była to tortownica wyłożona papierem do pieczenia), wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. W tym czasie zrobić 'polewę'. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać serek śmietankowy i mascarpone, zmiksować - ma powstać gładki krem. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Udekorować kremem.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/02/194.html