Wykonanie
Co do ciasta - jest pysznie słodkie, mocno
kakaowe i w kolorze miłości. Idealne na wyjątkową okazję. Jaką? Rocznicę ślubu! Moich rodziców. Więc pieczone z miłości dla ... Dla miłości. Długoletniej. A dodatkowo w wirtualnej kuchni z moją Domi, która wszystko wymyśliła i podesłała mi ten genialny przepis. W końcu mogłyśmy też wykorzystać barwniki, które zamówiłyśmy już dawno, a jakoś nie było okazji, abym z nich skorzystała. Nie było okazji, nie było ... Pamięci. Bo z tym drugim to u mnie jest jednak najgorzej.(W rzeczywistości ciasto jest dużo bardziej czerwone niż na zdjęciach. I przede wszystkim można je jeść!)
(inspiracja: thepartyoftwo.wordpress.com)ciasto:110g
masła180g
cukru2
jajka3 łyżki
kakaa1/4 łyżeczki czerwonego barwnika160g
mąki1/4 łyżeczki
solipolewa:20g
masła4 łyżki
serka śmietankowego3 łyżki
mascarpone3 łyżki
cukru pudruWYKONANIE:Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Cukier utrzeć z
masłem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wbić jedno
jajko i wymieszać. Wbić drugie
jajko i ponownie wymieszać. Wsypać
kakao, czerwony barwnik,
sól,
mąkę i wymieszać, aż do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremki (u mnie była to tortownica wyłożona papierem do pieczenia), wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. W tym czasie zrobić 'polewę'.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodać
serek śmietankowy i
mascarpone, zmiksować - ma powstać gładki krem. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Udekorować kremem.