Wykonanie
Jak niedawno mówiłam
będę Was zasypywać moimi ' ciasteczkowymi' przepisami, ale mam nadzieję, że skorzystacie chociaż z jednego przepisu i uraczycie tymi maleństwami swoich
bliskich, ponieważ warto! :)Składniki:/30 sztuk/1,5 szklanki
mąki1 łyżka niesłodzonego ciemnego
kakao1/4 łyżeczki
soli125g kostki miękkiego
masła1/3 szklanki
cukru + troszkę do obtoczenia1
jajkoPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.Przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao i
sól do średniej miski.W dużej misce utrzeć mikserem gładką masę z
masła i 1/3 szklanki
cukru. Dodać
jajko, miksować jeszcze chwilę. Wsypać suche składniki i wyrobić.Odrywać małe kawałki ciasta, formować z nich kulki i obtaczać w cukrze.Ułożyć na blachach w delikatnych odstępach, można je troszkę spłaszczyć widelcem, ale ja wolałam pozostawić takie kuleczki.Piec 15-20 minut. Przełożyć wypieki na metalową kratkę.Smacznego :)