Wykonanie
Przepis na muffinki pochodzi z książki Nigella Expresowo (były już na blogu tu). Dołożyłam krem i wyszły eleganckie, mocno
czekoladowe deserki. Choć muszę popracować nad kształtami wyciskanego kremu:)
Składniki:100g
czekolady gorzkiej100g
masła160g
cukru4
jajka50g
mąki1/4 łyżeczki
sodyszczypta
soliCzekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem. Dodać
mąkę,
sodę i
sól. Następnie dodać roztopioną
czekoladę i
masło. Najlepiej poczekać aż ostygną, często jednak wlewam od razu i szybko mieszam. Przelać do papilotek i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C około 20-25mi, do suchego patyczka.Składniki na krem:250g
serka mascarponekilka łyżeczek
cukru pudru100g
czekolady gorzkiejCzekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, ostudzić.
Serek utrzeć z
cukrem i połączyć z rozpuszczoną
czekoladą. Krem schłodzić przez około 1h w lodówce. Przełożyć krem do rękawa lub szprycy i wyciskać krem wg uznania.Smacznego:)