ßßß Cookit - przepis na ,,Tarta z Malteserów’’

,,Tarta z Malteserów’’

nazwa

Wykonanie

Dziś coś dla fanów Maltesesów. Maltesers to nic innego jak przepyszne kulki czekoladowe, z chrupiącym wnętrzem o smaku toffe oblane mleczną czekoladą.
Składniki na ciasto kruche:
100 g schłodzonego masła
30 g cukru pudru
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
Śmietana 30% – 250ml
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka gorzkiego kakao
opakowanie Malteserów
Wykonanie:
Masło siekamy z cukrami, miodem solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremkę, którą smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremkę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie schłodzoną śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy do osiągnięcia dość gęstej, puszystej konsystencji kremu. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z kakao i wykładamy na upieczone kruche ciasto. Na wierzch wykładamy ciasteczka i chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/tarta-z-malteserow