Wykonanie
Dziś coś dla fanów Maltesesów. Maltesers to nic innego jak przepyszne kulki
czekoladowe, z chrupiącym wnętrzem o smaku
toffe oblane
mleczną czekoladą.
Składniki na ciasto kruche:100 g schłodzonego
masła30 g
cukru pudru200 g
mąki1
jajkoszczypta
soliŚmietana 30% – 250ml3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
serka mascarpone1 łyżka gorzkiego
kakaoopakowanie MalteserówWykonanie:
Masło siekamy z
cukrami,
miodem solą i
mąką a następnie dodajemy
jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko
mąką. Przygotowujemy foremkę, którą smarujemy
masłem, oprószamy
mąką.
Ciastem wykładamy foremkę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie schłodzoną
śmietanę z
cukrem i
serkiem mascarpone ubijamy do osiągnięcia dość gęstej, puszystej konsystencji kremu. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z
kakao i wykładamy na upieczone kruche ciasto. Na wierzch wykładamy
ciasteczka i chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.