ßßß Cookit - przepis na 21 września 2012

21 września 2012

nazwa

Wykonanie

Nieuchronnie zbliża się koniec mojego wolnego czasu. Początek roku akademickiego za moment. Im bardziej się zbliża, tym bardziej mam ochotę na pieczenie i gotowanie. Pomysł goni pomysł, warzywa i owoce kuszą kolorami i zapachami.
Po raz kolejny skusiły mnie figi. Dzisiejsza propozycja jest na słodko, do kawy, porannej albo popołudniowej, szybka i łatwa w przygotowaniu.
TARTALETKI CZEKOLADOWE Z FIGAMI NA MASCARPONE
Dzisiaj zrobiłam kruche tartaletki, na tym położyłam warstwę leciutkiego kremu z mascarpone, a wierzch ozdobiłam figami.
Podane ilości starczają na 6 dużych tartaletek.
Składniki:
Ciasto na tartaletki:
250g mąki
8 łyżek cukru
3 łyżki kakao
dość duża szczypta soli
130g masła
1 jajko
Krem mascarpone:
opakowanie 500g serka mascarpone
cukier puder - ilość zależy od tego, jak słodki krem chcecie przygotować; trzeba dodawać, rozcierać i próbować
parę kropli esencji rumowej
5 - 6 dobrych, dojrzałych fig
Wykonanie:
Ciasto:
1. Wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao i sól dokładnie wymieszałam.
2. Dodałam kawałki miękkiego masła i połączyłam szczypiąc czubkami palców.
3. Jajko dobrze rozbełtałam i dodałam do ciasta. Dobrze, ale dość szybko zagniotłam. Uformowane w kulę ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
W tym czasie upiekłam babeczki z dyni, ale o tym jutro.
4. Po godzinie wyjęłam wychłodzone ciasto, jeszcze raz zagniotłam, podzieliłam na 6 równych części.
Każdą rozwałkowałam na placek, którym wylepiłam foremki do tartaletek. Brzegi docisnęłam widelcem.
5. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200'C, piekłam 15 minut. Wyjęłam i wystudziłam.
Ostrożnie wyjęłam z foremek.
Czas zająć się kremem i figami.
Mascarpone wymieszałam bardzo dokładnie z cukrem pudrem, a potem dodałam esencję rumową.
Krem wyłożyłam na wystudzone spody tartaletek.
Figi umyłam i podzieliłam na zgrabne łódeczki. Ułożyłam promieniście na kremie.
Tartaletki są już gotowe. Wystarczy zaparzyć kawę i jeść świeże, kiedy są jeszcze bardzo kruche.
Moje były trochę za kruche, brzegi niektórych lekki się wyszczerbiły; myślę, że można je piec trochę krócej.
Poza tym, miałam tylko małe opakowanie mascarpone, 250g, kremu powinno być więcej.
Mimo tych niedoskonałości, były bardzo dobre. Smak kakao dobrze komponuje się z mascarpone, no i figami. Esencja może być rumowa albo waniliowa.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/09/21-wrzesnia-2012.html