Wykonanie
Nieuchronnie zbliża się koniec mojego wolnego czasu. Początek roku akademickiego za moment. Im bardziej się zbliża, tym bardziej mam ochotę na pieczenie i gotowanie. Pomysł
goni pomysł,
warzywa i owoce kuszą kolorami i zapachami.Po raz kolejny skusiły mnie
figi. Dzisiejsza propozycja jest na słodko, do
kawy, porannej albo popołudniowej, szybka i łatwa w przygotowaniu.
TARTALETKI
CZEKOLADOWE Z
FIGAMI NA
MASCARPONEDzisiaj zrobiłam kruche tartaletki, na tym położyłam warstwę leciutkiego kremu z
mascarpone, a wierzch ozdobiłam
figami.Podane ilości starczają na 6 dużych tartaletek.Składniki:Ciasto na tartaletki:250g
mąki8 łyżek
cukru3 łyżki
kakaodość duża szczypta
soli130g
masła1
jajkoKrem
mascarpone:opakowanie 500g
serka mascarponecukier puder - ilość zależy od tego, jak słodki krem chcecie przygotować; trzeba dodawać, rozcierać i próbowaćparę kropli esencji rumowej5 - 6 dobrych, dojrzałych fig
Wykonanie:Ciasto:1. Wszystkie suche składniki, czyli
mąkę,
cukier,
kakao i
sól dokładnie wymieszałam.2. Dodałam kawałki miękkiego
masła i połączyłam szczypiąc czubkami palców.3.
Jajko dobrze rozbełtałam i dodałam do ciasta. Dobrze, ale dość szybko zagniotłam. Uformowane w kulę ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.W tym czasie upiekłam babeczki z dyni, ale o tym jutro.4. Po godzinie wyjęłam wychłodzone ciasto, jeszcze raz zagniotłam, podzieliłam na 6 równych części.Każdą rozwałkowałam na placek, którym wylepiłam foremki do tartaletek. Brzegi docisnęłam widelcem.5. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200'C, piekłam 15 minut. Wyjęłam i wystudziłam.Ostrożnie wyjęłam z foremek.
Czas zająć się kremem i
figami.
Mascarpone wymieszałam bardzo dokładnie z
cukrem pudrem, a
potem dodałam esencję
rumową.Krem wyłożyłam na wystudzone
spody tartaletek.
Figi umyłam i podzieliłam na zgrabne łódeczki. Ułożyłam promieniście na kremie.
Tartaletki są już gotowe. Wystarczy zaparzyć
kawę i jeść świeże, kiedy są jeszcze bardzo kruche.Moje były trochę za kruche, brzegi niektórych lekki się wyszczerbiły; myślę, że można je piec trochę krócej.Poza tym, miałam tylko małe opakowanie
mascarpone, 250g, kremu powinno być więcej.Mimo tych niedoskonałości, były bardzo dobre. Smak
kakao dobrze komponuje się z
mascarpone, no i
figami. Esencja może być rumowa albo waniliowa.