Wykonanie
Ostatnio moje życie ogranicza się jedynie do pracy i kilku codziennych rzeczy, które muszę zrobić w ciągu dnia. Ale co to za życie, jeśli nie mamy czasu na przyjemności i pasje. Dlatego tez postanowiłem to zmienić i przygotować coś co zazwyczaj sprawia mi największą przyjemność, czyli tartę.Według mnie najlepsza
tarta to taka z dodatkiem
sera mascarpone i soczystych
owoców. I ta właśnie taka jest. Po zjedzeniu małego kawałka nie dość, że będziecie najedzeni to po kilku minutach sięgnięcie po kolejny kawałek.Składniki na ciasto:- 1,5 szklanki
mąki- 200 g
masła- pół szklanki
cukru- 2 żółtka+1
jajko- 4 łyżki
kakao- szczypta
soliSkładniki na krem:- 500 g
sera mascarpone- 2
jajka- pół szklanki
cukru- sok wyciśnięty z jednej
pomarańczy- skórka z
pomarańczyPrzygotowanie:Na stolnicę lub blat przesiewamy
mąkę, wsypujemy
cukier,
kakao oraz
sól i mieszamy ze sobą. Dodajemy
masło i za pomocą noża siekamy na mniejsze kawałki. Kolejno dodajemy
jajko,
żółtka i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.Ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki, posmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartąPiec nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i wysypujemy
ryż lub
fasolę celem obciążenia. Pieczemy przez 10 minut, ściągamy obciążenie i pieczemy do momentu aż się zarumieni.
Żółtka ubijamy z
cukrem na puszysty krem, dodajemy
ser mascarpone, sok i skórkę z
pomarańczy i dalej ubijamy.
Białka ubijamy na sztywno. Przekładamy do masy i mieszamy łyżką.Masę wylewamy na upieczony spód. Tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała.Możemy udekorować plastrami
pomarańczy i
czekoladą.