Wykonanie
W zeszłym tygodniu był dzień naleśnika. Specjalnie na tę okazję, przygotowałem ten wpis. Okazało się jednak, że kompletnie zabrakło mi czasu i wpis publikuję dopiero teraz.Tak czy inaczej warto, bo naleśniki wyszły pyszne i nie ma co czekać z ich przygotowaniem na następny dzień naleśnika.W tym przepisie użyłem mrożonych
truskawek. Ciężko teraz dostać świeże. Jeśli jednak będziecie robić te naleśniki ze świeżych
truskawek, możecie z powodzeniem podać je surowe. Nie trzeba ich przesmażać.
Składniki:- 100 gram
mąki- 2
jajka- 250 ml
mleka- szczypta
soli- 1 łyżka
cukru- 3 łyżki
kakao naturalnego- 100 g
mascarpone Serka- 0,5 kostki
białej czekolady- 200 gram
truskawek- dodatkowe 3 czubate łyżki
cukru-
masło klarowane do naleśników i
truskawekSposób przygotowania:Na początek możemy przygotować masę z
serka mascarpone. W tym celu rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę
masła i na rozgrzane
masło wrzucamy pokruszoną
białą czekoladę.Wyłączamy ogień pod rondelkiem.Mieszamy całość, aż
czekolada się rozpuści i połączy z
masłem.Następnie dorzucamy
serek mascarpone i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Masę wstawiamy do lodówki, aby stężała.Teraz możemy przygotować nasze
truskawki.Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła.Na rozgrzane
masło wsypujemy
truskawki i dodajemy 3 czubate łyżki
cukru.Całość smażymy około 10-15 minut, aż sos się zredukuje. Musimy cały czas pilnować, żeby
truskawki się nie rozpadły.Po usmażeniu,
truskawki odstawiamy na bok.Teraz możemy przystąpić do smażenia naleśników.Do miski wsypujemy po kolei 100 gram
mąki, 2
jajka, 250 ml
mleka, szczyptę
soli, 1 łyżkę
cukru i 3 łyżki
kakao naturalnego.Całość miksujemy, aż składniki się połączą.Ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie, tak aby swobodnie rozlewało się na patelni. Konsystencję ciasta możemy modyfikować dodając odrobinę
mleka lub
mąki.Smażymy nasze naleśniki. Najlepiej smakują smażone na
maśle.Po usmażeniu naleśników smarujemy je naszą masą z
serka mascarpone i polewamy usmażonymi
truskawkami.Smacznego!