Wykonanie
Przepis pochodzi z pisma "To jest pyszne". Szybkie, smaczne i efektowne ślimaczki. ;D
Składniki: na ciasto:500 g
mąki42 g świeżych
drożdżyszczypta
soli70 g
cukru1
jajko200 ml
mleka100 g
masła, rozpuszczonego na masę:300 g
truskawek200 g
czekoladyodrobina
masła5 łyżek
cukru1. Przesiewamy
mąkę, dodajemy rozpuszczone
masło,
cukier, 1
jajko, szczyptę
soli, ciepłe
mleko i pokruszone
drożdże.2. Wszystko razem zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut.3. Kroimy
czekoladę i
truskawki w kostkę.4. Ciasto wałkujemy na prostokąt, delikatnie smarujemy
masłem, wykładamy
truskawki,
czekoladę i posypujemy
cukrem.5. Rolujemy ciasto, zaczynając od dłuższego brzegu. Kroimy na 4 cm kawałki.6. Układamy stroną nacięcia do góry.7. Układamy na wysmarowanej
masłem formie i pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 20 minut.7. Nasze ślimaczki możemy dodatkowo ozdobić lukrem.
Smacznego! ;)