ßßß
Składniki (na ok 5 - 7 drożdżówek)15 g drożdży świeżych (u mnie 5 g instant)30 g cukru270 - 300 g mąki orkiszowej jasnej (w oryginale była chyba pszenna)100 ml letniego mleka30 g roztopionego masła1 jajkoszczypta soliNadzienie:1 płaska łyżka mąki ziemniaczanejok 300 g truskawek2 łyżki cukruKruszonka:30 g masła60 g mąki10 g cukruWykonanie:Mąkę (270 g) przesiać do misy robota i zrobić w niej wgłębienie. Wlać odrobinę mleka i wkruszyć drożdże i cukier. Zamieszać, posypać odrobiną mąki i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i w razie potrzeby dodać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na kilka części. Uformować bułeczki i dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Z masła, mąki i cukru wyrobić palcami kruszonkę.Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na kawałki i zasypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Włożyć w zagłębienie wyrośniętych bułek. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut.