Wykonanie
Dawno nie było domowych drożdżówek, ale jakoś tak się utarło, że jak syn gdzieś wyjeżdża, to drożdżówki są. Nie mogło więc być inaczej przed szkolną wycieczką. Drożdżówki zrobione, zdjęcia zrobione, drożdżówki zjedzone a przepis gdzieś zaginął. Po jakimś czasie znalazłam karteczkę z notatkami, ale źródło przepisu? Gdzieś a jakiegoś bloga, ale od kogo? No nie pamiętam. Może ktoś zna? Bo nie lubię tak bez podawania autora.
Składniki (na ok 5 - 7 drożdżówek)15 g
drożdży świeżych (u mnie 5 g instant)30 g
cukru270 - 300 g
mąki orkiszowej jasnej (w oryginale była chyba pszenna)100 ml letniego
mleka30 g roztopionego
masła1
jajkoszczypta
soliNadzienie:1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejok 300 g
truskawek2 łyżki
cukruKruszonka:30 g
masła60 g
mąki10 g
cukruWykonanie:
Mąkę (270 g) przesiać do misy robota i zrobić w niej wgłębienie. Wlać odrobinę
mleka i wkruszyć
drożdże i
cukier. Zamieszać, posypać odrobiną
mąki i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i w razie potrzeby dodać pozostałą
mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na kilka części. Uformować bułeczki i dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Z
masła,
mąki i
cukru wyrobić palcami kruszonkę.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na kawałki i zasypać
cukrem i
mąką ziemniaczaną. Włożyć w zagłębienie wyrośniętych
bułek. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut.