Wykonanie
Wiosenka już kilka
razy pisała, że
drożdżowe ciasto z
maślanką jest wspaniałe. Postanowiłam więc je wypróbować.
Maślankę zamieniłam na
jogurt, bo akurat miałam w domu. Drożdżówki wyszły rzeczywiście przepyszne. Polecam,
póki jeszcze sezon trwa.
Składniki:500 g
mąki60 g roztopionego
masła2 łyżeczki
cukru1 płaska łyżeczka
soli25 g
drożdży świeżych (dałam 7 g instant)100 ml
mleka200 ml
jogurtu naturalnego1
jajo300-400 g
truskawek2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru30 g
masła60 g
mąki20 g
cukrumleko do posmarowaniaWykonanie:
Mąkę przesiać do misy robota. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie
drożdże. Wlać letnie
mleko i dodać
cukier. Delikatnie zamieszać i odstawić na kilka minut, aż
drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski nasmarowanej
olejem, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto odgazować i podzielić na 10 równych części (po ok 90 g). Z każdej uformować kulę, a na środku zrobić wgłębienie. Bułeczki położyć na blaszce wyłożonej papierem, nakryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut, do wyrośnięcia.
Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać w misce z
mąką i
cukrem.
Masło i
mąkę wyrobić palcami tak, aby powstała kruszonka. Dodać
cukier i wymieszać.Na środek wyrośniętych bułeczek wkładać
truskawki. Posypać po wierzchu kruszonką. Brzegi można posmarować
mlekiem. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 20 minut, aż będą lekko złote.