Wykonanie
Bułki na
jogurcie są pulchne i mięciutkie, nie mają chrupiącej skórki. Zaraz po upieczeniu były tak dobre, że zjedliśmy je same.
Czarnuszka dodała im aromatycznej, oryginalnej nuty. Podczas wyrastania
bułki zrobiły się plaskate i myślałam, że będą płaskie, ale w piekarniku wyrosły jak szalone i wyszły naprawdę mega duże. Zdjęcie tego nie oddaje, ale
bułki były wielkości dużej miseczki na zupę. Wyszło mi 8 sztuk.Składniki:500 g
mąki1
jajko18 g
drożdży60 g
masła150 g
jogurtu naturalnego170 ml
mleka1,5 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukrudodatkowo:1
jajko2 łyżeczki
czarnuszkiWszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby były ciepłe.
Mleko lekko podgrzać, wrzucić pokruszone
drożdże. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem
ślimakami do
drożdżowego). Odstawić na 90 minut pod przykryciem ze ściereczki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części (lub więcej) i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
czarnuszką. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie piec w 200*C około 20 minut.