Wykonanie
Bułki do dzisiejszego obiadu znowu z
mąki na
chleb góralski pszenno- żytnie fajnie mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.Składniki:300 g
mąki40 g
drożdży2 łyżki
cukru ( u mnie brązowy drobny)3/4 szklanki ciepłego wiejskiego
mleka2 łyżki
masła (82% tłuszczu)
jajko1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:
żółtko i 2 łyżki
mleka do smarowania
czarnuszkaPrzygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką
cukru, dodajemy łyżkę
mąki i kilka łyżek
mleka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło topimy i troszkę studzimy .
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól,
masło,
jajko, resztę
cukru i
mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto, do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki i naczynia następnie miskę obsypujemy
mąką i pozostawiamy w niej ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do wypieków . Z ciasta formujemy 12 bułeczek i układamy je na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach. Nakrywamy bułeczki ścierką i pozwalamy im podwoić swoją objętość (czyli ok 15- 20 minut).
Żółtko mieszamy z
mlekiem i smarujemy nim każdą bułeczkę. Posypujemy po wierzchu
czarnuszką i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Smacznego