Aromatyczna sałatka wiosenna z oliwkami i jajkiem.Krucha i delikatna niczym mimoza.Najważniejszym składnikiem tej sałatki są jajka ugotowane na twardo,/ starte na tarce/ którymi obficie posypujemy wierzch sałatki.Dają one doskonały efekt wizualny i uzupełniają wartość odżywczą .A przecież z nadejściem wiosny tych składników potrzebujemy sporo. .Bo nie tylko przyroda budzi się do życia,my również.Składniki:/ ilości dowolne/świeża,chrupiąca zielona sałatkakilka oliwek czarnych i zielonych bez pestekczerwona cebulajajka ugotowane na twardooliwa z oliwekmusztardaszczypioreksólpieprzWykonanie:Oliwę i musztardę połączyć tworząc gładką emulsję. Dodać odrobinę wody i wymieszać.Sałatkę dokładnie umyć, osuszyć , " porwać " na mniejsze kawałki i umieścić w salaterce.Cebulę pokroić w cienkie plastry.Do salaterki wrzucić oliwki,cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem.Dodać sos sałatkowy i wymieszać.Na wierzch sałatki zetrzeć całe jajka . Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem,dodać świeży szczypiorek.