Wykonanie
W sezonie letnim bardzo często uciekam się do wszelkiego rodzaju dipów i past, które są szybkie w przygotowaniu i można je jeść zarówno na kolację jak i śniadanie, czy nawet zabrać jako lunch do pracy.Najczęściej moje dipy jem z warzywami albo
bagietką. Często też używam
pieczywa waza.
Olive dip
Składniki:
12
oliwek zielonych6
oliwek czarnych2
jajka, ugotowane na twardo1 łyżka
szczypiorkumała
czerwona papryka1 łyżeczka
oliwy z oliwek3 łyżki
majonezuszczypta
soliszczypta
pieprzuPrzygotowanie:
Paprykę rozkroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i włożyć pod grill na 10 minut w temperaturze 200 stopni. Można użyć opiekacza do kanapek, te wielofunkcyjne często mają funkcję małego grilla. Grillowaną
paprykę gdy już jest zimna obrać ze skórki i pokroić w kostkę grubości 1/2 cm.
Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oliwki pokroić w małe krążki.Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać szczyptę
soli i
pieprzu,
majonez i
oliwę z oliwek oraz drobno pokrojony
szczypiorek. Wymieszać.Podawać na
chlebie, bułkach,
bagietce,
pieczywie tostowym, czy jakimkolwiek innym rodzaju
pieczywa. Smacznego.