ßßß Cookit - przepis na Dip oliwkowy

Dip oliwkowy

nazwa

Wykonanie

W sezonie letnim bardzo często uciekam się do wszelkiego rodzaju dipów i past, które są szybkie w przygotowaniu i można je jeść zarówno na kolację jak i śniadanie, czy nawet zabrać jako lunch do pracy.
Najczęściej moje dipy jem z warzywami albo bagietką. Często też używam pieczywa waza.
Olive dip
Składniki:
12 oliwek zielonych
6 oliwek czarnych
2 jajka, ugotowane na twardo
1 łyżka szczypiorku
mała czerwona papryka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
3 łyżki majonezu
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Paprykę rozkroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i włożyć pod grill na 10 minut w temperaturze 200 stopni. Można użyć opiekacza do kanapek, te wielofunkcyjne często mają funkcję małego grilla. Grillowaną paprykę gdy już jest zimna obrać ze skórki i pokroić w kostkę grubości 1/2 cm.
Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oliwki pokroić w małe krążki.
Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, majonez i oliwę z oliwek oraz drobno pokrojony szczypiorek. Wymieszać.
Podawać na chlebie, bułkach, bagietce, pieczywie tostowym, czy jakimkolwiek innym rodzaju pieczywa. Smacznego.
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/08/dip-oliwkowy.html