Wykonanie
Pomidorki all'a Italia z ciągnącym się środkiem oraz chrupką falbanką to szybki sposób na dobrą i zabawną kolację. Ciągnąca się metrami
mozzarella, sok i mąższ z
pomidora tworzą namiastkę sosu, włoska
martadela dodaje
mięsny smak całości. Takie
pomidorki to dobry pomysł na kolację z dziećmi. Gwarantowana dobra zabawa. :)Skład: na 2 osoby-4 średnie
pomidory,-4 bardzo cienkie plastry
martadeli włoskiej( to taka bardzo duża i z duża ilością białych oczek
słoniny, często też z
pistacjami lub
oliwkami jeśli ktoś nie bedzie mogl znaleśc prześle sklepy.- 1średnia
czerwona cebulka,-
oliwa z oliwek,-
pieprz,
sól i
szczypiorek,Przygotowanie:
Pomidory myjemy, obcinamy górę, wydrążamy środek. Dolewamy do środka każdego okolo pół łyżeczki
oliwy.Wykładamy środek
martadelą i wkładamy po 1/4kuli
mozzarelli.Na górę kładziemy pokrojoną w krążki
cebulkę, posypujemy szczypiorkie,
solą i
pieprzem.Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.Wsrawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stopni na okolo15-20minut.Smacznego!