Wykonanie
Znane na całym świecie włoskie pierożki nadziewane
serem,
szynką lub
mięsem stały się głównym składnikiem pysznych i bardzo popularnych /ale nie we Włoszech/ sałatek.Są one najczęściej łączone z warzywami i
majonezem.
Sałatkę przygotowuje się je bardzo szybko. Wszystko zależy od tego, co chcemy do niej dodać .
Sałatkę z pierożków tortellini można podawać na obiad, kolację,można przygotować ją na przyjęcia i spotkania towarzyskie.Jest elegancką i smaczną przystawką.Składniki:
250 g pierożków tortellini z
mięsem /użyłam świeże/2 małe
cukinie1/2
żółtej papryki5
pomidorków koktajlowychkilka
oliwek czarnych i zielonych bez pestek80 g koziego sera/pecorino/garść sałatki
rukolisól i
pieprz do smaku
sos sałatkowy:1 łyżka
octu winnego3 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkuszczypta
soliświeżo zmielony
czarny pieprzWykonanie;Tortellini wrzucać na osoloną gotującą się
wodę i gotować do wypłynięcia na wierzch.Suche pierożki gotować w/g zaleceń producenta .Odcedzić, ostudzić, przełożyć do głębokiej miski i skropić odrobiną
oliwy by zapobiec sklejeniu się. Umyte
cukinie i
paprykę pokroić w cienkie plastry i podpiec z obu stron na patelni do grillowania. Przestudzić,a
paprykę pokroić dodatkowo w kostkę. Wypłukać i osuszyć
rukolę,
ser żółty pokroić w drobną kostkę,
pomidorki i
oliwki przekroić na połówki.Przygotować
sos sałatkowy. Do miseczki wlać
ocet winny, dodać
sól, dokładnie wymieszać. Dolać
oliwę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i mieszać aż składniki połączą się. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem. Przygotowane wcześniej warzywa dodać do pierożków , polać
sosem sałatkowym, delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. Wierzch sałatki posypać
serem.
Sałatka najlepsza jest następnego dnia./dane orientacyjne/