Wykonanie
Sałatka ,która składa się z charakterystycznych dla klimatu śródziemnomorskiego składników, to pożywne, samodzielne danie, które najlepiej smakuje ze swieżym chrupiącym
pieczywem.Doskonałe letnie danie obiadowe.Wszystkie świeże składniki , które użyłam w tej
sałatce lada chwila dostępne będą na rynku / mam na myśli
cukinię,
pomidory,
paprykę, bakłażan/.U mnie warzywa te zagościły już na dobre i dzięki temu
mogę zaproponować tę pyszną, wieloskładnikową
sałatkę już teraz.Do sałatki dodaje się grillowane warzywa, dlatego lepiej przygotować je trochę wcześniej.Składniki /2-3 porcje/
2
jajkakilka
pomidorków koktajlowychpo 1/2 czerwonej i
żółtej papryki1
cukinia1
bakłażan1/2
czerwonej cebuli /lub szczypiorek/100-150 g
tuńczyka -kawałki w
oliwie lub
oleju50 g czarnych
oliwekmix dowolnych sałatekkilka liści
rukoli1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu winnegopieprz i
sól do smakuWykonanie:-
Bakłażan,
cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry.-Z
papryki usunąć gniazdka nasienne, przekroić na połówki.-Przygotowane warzywa posmarować delikatnie
oliwą i grillować na patelni do miękkości.-Warzywa pokroić na mniejsze kawałki /paprykę w paseczki/ i przełożyć do miski.-
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.-
Pomidorki sparzyć, zdjąć skórkę i przekroić na połowę.-
Cebulę drobno posiekać.-Do warzyw dodać
tuńczyka odsączonego z
oleju, pokrojone
oliwki,
pomidory ,
cebulkę.-Posolić, posypać świeżo zmielonym
pieprzem i delikatnie wymieszać.-Na wierzchu ułożyć ćwiartki
jajek.-Z
oliwy ziół i
octu przygotować sos sałatkowy/ wystarczy składniki umieścić w zamykanym pojemniczku i energicznie wymieszać/.-Przygotowanym sosem polać
sałatkę.-Ozdobić listkami
rukoli.-
Sałatkę podawać schłodzoną z dodatkiem
pieczywa.
Sałatkę proponuję podać z pysznym
chlebem śródziemnomorskim / zobacz /