Wykonanie
Opis :
Sałatka grecka to chyba najpopularniejsza
sałatka na świecie. Idealna latem, kiedy mamy dostęp do soczystych
pomidorów i smacznych
ogórków. Wtedy wiadomo, że
sałatka wyjdzie nam przepyszna. Dla niektórych przeszkodą w jej przyrządzeniu jest zawartość
oliwek, za którymi nie każdy przepada. Ja również nie należę do
grona ich miłośników. Jako dziecko wprost nie znosiłam ich, a co
dziwne moje dziecko je bardzo lubi, nawet w wersji bez żadnych dodatków (może to podświadomość każe jej lubić
oliwki - ma na imię
Oliwka). Co do mojej nie miłości do
oliwek, smakują mi w
sałatce greckiej, ale nie
mogę powiedzieć, że tak samo smakują mi
solo. W połączeniu z
fetą i soczystymi warzywami to już inna sprawa. Jeśli mam już wybierać pomiędzy rodzajem
oliwek, to stanowczo wolę czarne, ponieważ te zielone mają smak goryczkowy, a ciemne są o wiele delikatniejsze (to tak jakby ktoś jeszcze nie wiedział i musiał wybrać spośród tych dwóch).Pochodzenie : kuchnia grecka; przepis ogólnodostępnyIlość : 2 duże porcje lub 3-4 mniejszeSkładniki :200 g
pomidorów0,5 średniego
ogórka szklarniowego1 średnia
papryka (kolor do wyboru)125 g
sera feta0,5 średniej
czerwonej cebuli15-20
oliwek (zielonych lub czarnych lub 50/50)
Sos Sałatkowy :1 średni ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny1,5 łyżki
octu winnego1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
suszonego oreganopieprz do smakuPrzygotowanie :
Pomidory pokroić w większą kostkę, a gdy mamy
pomidorki koktajlowe, to na połówki lub ćwiartki (w zależności od ich wielkości).
Ogórka pokroić wraz ze skórką w połówki lub ćwiartki (w zależności od tego jak gruby jest
ogórek) lub niedokładnie obrać skórkę i pokroić w ten sam sposób.
Paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w paski.
Fetę pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w pół-krążki.
Oliwki pokroić w krążki.Wszystko razem wymieszać lub układać składniki na przemian, wtedy
sałatka będzie się lepiej prezentować.Składniki na
sos sałatkowy wymieszać razem.Polać
sałatkę sosem sałatkowym.Wymieszać delikatnie lub pozostawić bez wymieszania.