ßßß Cookit - przepis na Sałatka Grecka

Sałatka Grecka

nazwa

Wykonanie

Opis : Sałatka grecka to chyba najpopularniejsza sałatka na świecie. Idealna latem, kiedy mamy dostęp do soczystych pomidorów i smacznych ogórków. Wtedy wiadomo, że sałatka wyjdzie nam przepyszna. Dla niektórych przeszkodą w jej przyrządzeniu jest zawartość oliwek, za którymi nie każdy przepada. Ja również nie należę do grona ich miłośników. Jako dziecko wprost nie znosiłam ich, a co dziwne moje dziecko je bardzo lubi, nawet w wersji bez żadnych dodatków (może to podświadomość każe jej lubić oliwki - ma na imię Oliwka). Co do mojej nie miłości do oliwek, smakują mi w sałatce greckiej, ale nie mogę powiedzieć, że tak samo smakują mi solo. W połączeniu z fetą i soczystymi warzywami to już inna sprawa. Jeśli mam już wybierać pomiędzy rodzajem oliwek, to stanowczo wolę czarne, ponieważ te zielone mają smak goryczkowy, a ciemne są o wiele delikatniejsze (to tak jakby ktoś jeszcze nie wiedział i musiał wybrać spośród tych dwóch).
Pochodzenie : kuchnia grecka; przepis ogólnodostępny
Ilość : 2 duże porcje lub 3-4 mniejsze
Składniki :
200 g pomidorów
0,5 średniego ogórka szklarniowego
1 średnia papryka (kolor do wyboru)
125 g sera feta
0,5 średniej czerwonej cebuli
15-20 oliwek (zielonych lub czarnych lub 50/50)
Sos Sałatkowy :
1 średni ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki octu winnego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz do smaku
Przygotowanie :
Pomidory pokroić w większą kostkę, a gdy mamy pomidorki koktajlowe, to na połówki lub ćwiartki (w zależności od ich wielkości).
Ogórka pokroić wraz ze skórką w połówki lub ćwiartki (w zależności od tego jak gruby jest ogórek) lub niedokładnie obrać skórkę i pokroić w ten sam sposób.
Paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w paski.
Fetę pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w pół-krążki.
Oliwki pokroić w krążki.
Wszystko razem wymieszać lub układać składniki na przemian, wtedy sałatka będzie się lepiej prezentować.
Składniki na sos sałatkowy wymieszać razem.
Polać sałatkę sosem sałatkowym.
Wymieszać delikatnie lub pozostawić bez wymieszania.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/06/saatka-grecka.html