ßßß Cookit - przepis na Paprykarz warzywny z ryżem

Paprykarz warzywny z ryżem

nazwa

Wykonanie

Pyszne , warzywno-ryżowe smarowidło do pieczywa.
Świeże sezonowe warzywa to podstawowe składniki popularnego paprykarzu.
Najważniejszą rolę odgrywa w nim oczywiście papryka. Pozostałe składniki można dowolnie komponować według własnego smaku. Dodatek ryżu podnosi wartości odżywcze pasty , a dodatkowo jeśli użyjemy razowego /brązowego/.
Dodatek gotowanej /lub konserwowej/ rybki przypomni nam dawne czasy............bo wielu z nas pamięta popularny paprykarz szczeciński /nawet nie wiem , czy jest jeszcze w sprzedaży..../
Składniki:
1 duża papryka czerwona
2 małe marchewki
1 cebula
2 pomidory
1/2 selera/ korzeniowego
1 pietruszka /korzeń
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
zielona pietruszka
sól i pieprz do smaku
1,5 szklanki ryżu
bulion warzywny
Wykonanie:
-Warzywa obrać.
-Ryż ugotować do miękkości / w bulionie warzywnym /, ale powinien pozostać sypki.
-Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce lub grubych oczkach.
-Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
-Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć.
-Wsypać pozostałe warzywa, wymieszać i dusić kilka minut.
-Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut. / w razie potrzeby podlać bulionem /.
-Warzywa powinny być miękkie.
-Gęsty, jednolity sos pomidorowo-warzywny połączyć stopniowo z ugotowanym ryżem.
-Jeśli wymaga doprawić do smaku.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/09/paprykarz-warzywny-z-ryzem.html