ßßß Cookit - przepis na Domowy paprykarz szczeciński (wersja 2)

Domowy paprykarz szczeciński (wersja 2)

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego) dorsza. Według mnie mimo wszystko lepszy jest paprykarz w pierwszej wersji czyli z mrożoną makrelą, ale ten też jest bardzo dobry.
Tym razem jeszcze gorący paprykarz włożyłam do czystych i suchych słoików, które zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i tak zostawiłam do ostygnięcia. Dzięki temu nie musiałam dodatkowo pasteryzować słoików, a paprykarz dużo lepiej się przechowywał.
Składniki:
½ kg dorsza
1 szklanka ryżu
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
½ małego selera
2 cebule
250 ml przecieru pomidorowego w kartonie
1 puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki papryki wędzonej
3 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
oliwa
2 łyżki masła do gotowania ryżu
1 szklanka wody
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko: Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty. Dodać 1 szklankę wody i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut.
Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Z ryby usunąć ości, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na oleju. Mięso rozdrobnić, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać warzywa, liście laurowe i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ryż i przyprawy a następnie wszystko wymieszać. Paprykarz przykryć i dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
Gorący paprykarz można przełożyć do czystych i suchych słoików, zakręcić je, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2016/05/domowy-paprykarz-szczecinski-wersja-2.html