Wykonanie
Jakiś czas temu podawałam przepis na domowy
paprykarz szczeciński z
wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast
ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w
sumie mrożonego)
dorsza. Według mnie mimo wszystko lepszy jest paprykarz w pierwszej wersji czyli z mrożoną
makrelą, ale ten też jest bardzo dobry.Tym razem jeszcze gorący paprykarz włożyłam do czystych i suchych słoików, które zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i tak zostawiłam do ostygnięcia. Dzięki temu nie musiałam dodatkowo pasteryzować słoików, a paprykarz dużo lepiej się przechowywał.Składniki:½ kg
dorsza1 szklanka
ryżu1 średnia
marchewka1 średnia
pietruszka½ małego
selera2
cebule250 ml
przecieru pomidorowego w kartonie1 puszka
pomidorów bez skórki2 ząbki
czosnku3
liście laurowe2 łyżeczki
papryki ostrej2 łyżeczki
papryki wędzonej3 łyżeczki
papryki słodkiej3 łyżki
sosu sojowegosólpieprzoliwa2 łyżki
masła do gotowania
ryżu1 szklanka
wodyWykonanie:
Ryż ugotować na sypko:
Ryż przesypać do miski, zalać zimną
wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić
masło, dodać
ryż i smażyć przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty. Dodać 1 szklankę
wody i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż
ryż wchłonie całą
wodę. Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut.Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Z
ryby usunąć ości, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na
oleju.
Mięso rozdrobnić, dodać
cebulę i
czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać warzywa,
liście laurowe i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.Dodać
pomidory,
przecier pomidorowy,
ryż i
przyprawy a następnie wszystko wymieszać. Paprykarz przykryć i dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby jeszcze doprawić.Gorący paprykarz można przełożyć do czystych i suchych słoików, zakręcić je, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.