Wykonanie
W dzieciństwie bardzo lubiłam
paprykarz szczeciński, jednak jak kilka lat temu kupiłam go, okazało się że daleko mu do tego, który pamiętam. Dlatego też postanowiłam spróbować przygotować go sama. Według mnie wyszedł świetnie i na pewno jeszcze go kiedyś zrobię. Można przygotować jego większą ilość, włożyć do słoików i pasteryzować.Składniki:100 g
ryżu1
makrela wędzona2
cebule1 duża
marchew1 puszka
pomidorów3 łyżki
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnku3
liście laurowe1 łyżeczka
papryki ostrej1 łyżeczka
papryki wędzonej2 łyżeczki
papryki słodkiej2 łyżki
sosu sojowegosólpieprzoliwa2 łyżeczki
masła do gotowania
ryżuWykonanie:
Ryż ugotować na sypko:
Ryż przesypać do miski, zalać zimną
wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić. W garnku o grubym dnie rozpuścić
masło, dodać
ryż i smażyć przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty. Dodać 1 szklankę
wody i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż
ryż wchłonie całą
wodę. Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut.
Makrelę obrać i podzielić na małe części.
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Czosnek obrać o drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.
Cebulę podsmażyć w garnku o grubym dnie na
oliwie a następnie dodać
liście laurowe, i wszystkie
papryki. Smażyć przez chwilę by wydobyć aromat z przypraw.Dodać
marchew i mieszając by się nie przypaliła smażyć aż trochę zmięknie.Dodać
pomidory,
koncentrat pomidorowy i ¼ szklanki
wody, przykryć, a następnie dusić aż
marchew będzie miękka przez około 20 minut.Następnie wyciągnąć
liście laurowe, dodać
ryż i
makrele, wszystko wymieszać i zagotować.Paprykarz doprawić
solą i
pieprzem.